Tafsa inte

Som ni kanske sett på min Instagram så har jag och Anton skaffat hund, en underbar “liten” leonberger/schäfer-valp vid namn Orlando. Efter att ha pratat om det i ett år så var det äntligen dags att hämta honom hos uppfödaren, en lite kaosaktig kväll och sedan dess har det gått upp och ner, men mestadels upp.

Detta inlägget kommer inte handla så mycket om specifikt Orlando, utan mer om en aspekt som jag upptäckt som ny hundägare i en storstad, vilket är allt jäkla tafsande på valpen!

CC: Joanídea Sodret
CC: Joanídea Sodret

Många som man möter på stan verkar tro att hunden är någon slags allmän egendom som alla får hälsa och ta på. Att de sedan klagar på att hunden är ouppfostrad, bits, skäller och hoppar efter dem på stan kan de inte för allt i världen förstå att de faktiskt själva orsakar. Jag försöker träna vår hund till att gå lugnt vid min sida när vi är ute på promenad, inget strikt fot-gående, men att inte dra i kopplet, skälla på andra och kasta sig ut för att hälsa på andra hundar och människor. Men detta försvåras väldigt mycket när min hund drar i kopplet mot någon människa och denna människa går upp i tonart, sträcker sig ner och gladeligen hälsar på honom, och frågar mig först när hen tafsat några sekunder på hunden. Inte bara är det oerhört ouppfostrat och korkat av människan, men det ger ju min hund en belöning för att dra i kopplet och kasta sig fram till människor på stan! Så varför skulle Orlando sluta med det? Nej, precis!

CC: Mr.TinDC
CC: Mr.TinDC

En annan aspekt av samma problem är att jag kanske faktiskt är påväg någonstans, bara för att jag är ute och går med min hund betyder det varken att jag har tid eller lust att stanna och prata med varenda människa jag träffar på trottoaren. Ur social synvinkel hade det nog varit lite mindre plågsamt om det inte var för att vartenda samtal ser ut så här:
Främling: “Åhh, är det en valp?”
Jag: “Ja”
Främling: “Hur gammal?”
Jag: “3 månader”
Främling: “Guuuuud, va sööööt! Vilken ras?”
Jag: “Leonberger”
Främling: “Då hade jag rätt”/”Det ser ut som en schäfer”
Jag: “Mmm, den har lite schäfer i sig”
Främling: “En han eller hon?”
Jag: “Han”/”Vet inte, hen kan inte prata”
Främling: *babblar om någon random bekant som också har hund*
Jag: *ler lite sarkastiskt* “Hejdå”

CC: Yi Chen
CC: Yi Chen

Vilken annan individ är det okej att man gör samma sak med? Jag är så sjukt frestad att gå fram till en person med en barnvagn, stoppa ner handen i barnvagnen och tafsa på barnet medan jag frågar om det är en bebis, hur gammal den är, vilket kön och ras den har och berätta om alla gånger jag tidigare stött på en liknande bebis. Skulle inte det ses som rätt konstigt? Kanske lite perverst? Varför är det då så okej att göra med en valp?

Armbanden som polisen delade ut till folk på festivaler “Tafsa inte”, kanske man skulle ta och beställa till sin hund 😛

4 thoughts on “Tafsa inte”

 1. Håller helt med! Men det sjuka är ju att folk gör så med bebisar också, exakt samma, jag höll på att ge ett par stycken örfilar när min dotter var liten. Vansinne! Ge fan i personer/djur/saker som inte är dina om det inte är på invit av personen själv.

  1. Oj, ja, jag har inte haft barn själv så min erfarenhet på det området är väldigt begränsat, men jag trodde ändå att folk visade någon slags hyfs när det kom till bebisar. Det var ju tråkigt att höra. 🙁

 2. För det första måste man med en så stor hund hålla ambitionerna för dressyr högre. Den måste lyda oaktat vad andra gör. (Ja, det är en valp, jag fattar. Syftar mest på din formulering).

  För det andra ja, det är ett fördjävligt beteende. Folk saknar hyfs.

  För det tredje. De gör precis samma mot bäbisar. Jag har bitit armen av ett par stycken med ett blodtörstiga morrande.

  Avslutningsvis har vi den sista sorten, de som när jag säger till min treåring att inte gå fram till för oss främmande hundar säger “den är inte farlig/den är barnvänlig”. Ja, för den bedömningen låter jag ju främmande människor göra och då är det ju ok att hon rusar fram till främmande gosobjekt. Plattnackar…

  1. Självklart tvingar storleken på hunden en att sköta lydnaden på olika sätt, det jag menar är dock att själva träningen försvåras av människors ohyfs (och de fattar de nog inte ens själva).

   Ja, hundägare som saknar vett är ju bland de farligaste personerna där ute, det är förmodligen samma personer som manar fram barnen att hälsa på deras hundar som släpper fram sina hundar till min valp utan förbehållning och slänger ur sig “Det är bra att de får hälsa!” eller “Det är lugnt, hen är bra med valpar”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.